
Owoce i warzywa lepsze od opalania
11 stycznia 2011, 11:41To nie opalanie, ale zjadanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie stanowi najlepszy sposób na uzyskanie zdrowego, rozświetlonego wyglądu skóry.

Otyłość uszkadza i zmienia mózg
10 stycznia 2011, 16:37Otyłość wydaje się niekorzystnie wpływać na pewne obszary mózgu, zmniejszając ich wielkość. W przeszłości dr Antonio Convit z Langone Medical Center Uniwersytetu Nowojorskiego ustalił, że u otyłych dzieci z cukrzycą typu 2. występują problemy poznawcze, dotyczące m.in. uwagi i pamięci, zastanawiał się więc, jak nadmierna waga ciała wpływa na fizyczną budowę mózgu.

Stłuszczenie wątroby grozi udarem mózgu
8 stycznia 2011, 00:42Niealkoholowe stłuszczenie wątroby - dość powszechna i dająca niewiele objawów dolegliwość, łączy się z trzykrotnie zwiększonym ryzykiem udaru mózgu - odkryli naukowcy St. Michael's Hospital. To pierwsze badanie wykazujące taki związek.

Jeziora i rzeki emitują więcej metanu niż sądzono
7 stycznia 2011, 14:11Jeziora i rzeki są znacznie ważniejszym źródłem emisji metanu niż dotychczas sądzono. Badania przeprowadzone na próbce 474 rezerwuarów słodkiej wody wykazały, że wpływ metanu, trafiającego z tych źródeł do atmosfery, na ocieplanie się klimatu odpowiada wpływowi 25% całkowitej emisji dwutlenku węgla.

Pierwszym ludziom groziły koty szablozębne?
4 stycznia 2011, 17:05Czad w Afryce, miejsce, gdzie odnaleziono skamieniałości Toumaï - najstarszego naszego przodka sprzed ośmiu milionów lat, wciąż dostarcza nowych odkryć. Jak się okazuje, nasi wcześni przodkowie musieli współistnieć z olbrzymimi kotami szablozębnymi.

Narzędzia z żeglugi sprzed 130 tys. lat
4 stycznia 2011, 11:14Na Krecie odkryto pozostałości jednej z pierwszych morskich podróży naszych przodków. Jak poinformowało greckie Ministerstwo Kultury, w pobliżu schronisk podskalnych i jaskiń na południowym wybrzeżu wyspy w pobliżu miejscowości Plakias znajdowały się nieobrobione topory i inne narzędzia, których wiek szacuje się na 130-700 tys. lat.

Optymalne trzydzieści sześć i sześć
3 stycznia 2011, 11:43Dwaj naukowcy z Albert Einstein College of Medicine na Yeshiva University odkryli, czemu nasze ciało ma temperaturę 36,6°C. Okazuje się, że zapewnia ona idealną równowagę: pomaga zapobiegać infekcjom grzybiczym, a jednocześnie nie jest na tyle wysoka, by koniecznością stało się ciągłe jedzenie na potrzeby szybkiego metabolizmu (mBio).

Anihilacja nie taka prosta
31 grudnia 2010, 19:37Model antymaterii, w tym jej anihilacji ze „zwykłą" materią wydawał się prosty i zrozumiały. Aż do czasu eksperymentów, jakie w CERN przeprowadził międzynarodowy zespół, bombardując cząsteczkowy wodór wolnymi antyprotonami.

Ocieplenie klimatu psuje smak herbaty
31 grudnia 2010, 16:49Plantatorzy herbaty ze stanu Asam w północno-wschodnich Indiach twierdzą, że zmiana klimatu wpłynęła na ich uprawy. Nie chodzi przy tym wyłącznie o zmniejszenie plonów, ale o zniekształcenie smaku naparu.

Stała aktywność ogranicza śmiertelność raka okrężnicy
31 grudnia 2010, 11:07Stała aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zgonu z powodu raka jelita grubego. To pierwsze studium, które wykazało, że ćwiczenia mogą sprawiać, że choroba staje się w mniejszym stopniu śmiertelna.